Hoe weet je dat je in ketose bent?

Ketose is een uitstekende manier om af te vallen, betere werk- en sportprestaties te behalen en te profiteren van diverse gezondheidsvoordelen. Maar hoe weet je of je daadwerkelijk in ketose bent?

Er zijn drie soorten ketonen in je lijf:

  1. aceton
  2. acetoacetaat
  3. beta-hydroxybutryaat

Elk van deze ketonen werkt verschillend en kan worden gemeten met verschillende technieken: via je adem, bloed en urine. Dit kun je gewoon thuis doen. Meten is belangrijk, zodat je weet hoe je lichaam reageert op wat en hoeveel je eet, hoeveel je beweegt en welke supplementen je neemt.

Ook is het zo dat het optimale niveau van ketonen verschilt met het doel dat je hebt. De snelste manie om je doel te bereiken en behouden is weten hoeveel ketonen je in je lijf hebt op het moment dat je dit doel behaalt.

Aceton meten via je adem

Aceton of acetaat is een ketonlichaam dat ontstaat als beta-hydroxybutryaat zich omvormt tot acetoacetaat en vervolgens tot aceton. Je kunt dit keton via je adem meten met een Ketonix-apparaat. Dit geeft het niveau aan ketonen weer als deeltjes per miljoen ofwel ppm. Hiermee kan van 1 ppm tot meer dan 1250 ppm worden gemeten.

Sommige Ketonix-apparaten zijn voorgeprogrammeerd en geven met lichtjes de verschillende ketonenniveaus aan. Het voordeel van deze apparaten is dat je ze steeds weer opnieuw kunt gebruiken. Je hebt namelijk geen strips nodig die je steeds moet vervangen.

Hoe lees je het acetonniveau af op een Ketonix ademmeter?

Een Ketonix ademmeter geeft met kleuren het acetonniveau aan. Groen betekent meestal weinig aceton en rood veel aceton. Door te flitsen geeft het apparaat aan hoeveel aceton per niveau aanwezig is. Veel flitsen betekent veel aceton per kleur en minder flitsen betekent minder aceton.

Acetoacetaat meten met urinestrips

De hoeveelheid acetoacetaat kun je meten via je urine, als je er tenminste veel van in je lijf hebt. Stofwisselingsproducten kun je alleen maar via je urine meten als ze daarin overlopen. Dan heb je er bijvoorbeeld een heleboel van in je lijf, of je gebruikt ze niet.

Als je lichaam net ketonen begint aan te maken (vooral acetoacetaat), worden deze niet allemaal opgebruikt. Je kunt deze overtollige ketonen meten met een urinestrip. Je kunt het niveau aflezen doordat de strip van kleur verandert. Deze test is echter niet altijd betrouwbaar.

Als je lichaam gewend is aan de staat van ketose, zal het heel efficiënt omgaan met ketonen en acetoacetaat uit vet gebruiken als brandstof. Daardoor toont de urinestrip een lager niveau van ketonen aan. Dit is verwarrend. Je bent meer in ketose, maar de strip vertelt je het omgekeerde.

Ook de hoeveelheid elektrolyten en vocht in je lijf kunnen invloed hebben op de meting. Ze beïnvloeden namelijk de oplossing van acetoacetaat in je urine en kunnen wisselende uitkomsten geven. Toch blijven urinestrips een eenvoudige en goedkope manier om een indruk te krijgen van de hoeveelheid acetoacetaat in je lijf.

Hoe lees je het ketonenniveau af op een urinestrip?

Nadat je 45 tot 60 seconden hebt gewacht en je hebt gezien dat de strip verkleurt, kun je ervan uitgaan dat je meer ketonen in je lijf hebt naarmate de strip donkerder paars is. De strips zijn vooral fijn om je vorderingen te zien als je net met een keto dieet begint. Als je eenmaal in ketose bent, dan kan de lichtere kleur op de strip een vertekenend beeld geven.

Beta-hydroxybutryaat meten met een bloedmeter

Het belangrijkste keton dat je lijf aanmaakt, is beta-hydroxybutryaat of BHB. Dit keton bevindt zich in je bloed dat naar je cellen gaat. Je kunt BHB dan ook gemakkelijk meten via je bloed, net zoals diabetespatiënten hun glucose meten. Maak de huid schoon met een beetje alcohol, prik in je vinger met een schone naald, druk er een druppel bloed uit, leg deze op een strip en laat de machine vertellen hoeveel beta-hydroxybutryaat er in je lijf zit.

Beta-hydroxybutryaat meten via je bloed is een nauwkeurige methode omdat je bloed niet wordt beïnvloed door de hoeveelheid vocht in je lijf. Het nadeel is dat je jezelf moet prikken en de strips behoorlijk prijzig zijn. Dat kan flink oplopen als je meerdere malen per dag je beta-hydroxybutryaat niveau wilt weten.

Hoe lees je je beta-hydroxybutryaat niveau af op een bloedmeter?

Nadat je de druppel bloed op de strip hebt gelegd, wacht je tien tellen. Het bloedniveau van beta-hydroxybutryaat wordt aangegeven in mmol. Volgens onderzoek is een niveau van 1,5 tot 3,0 mmol optimaal, maar dit kan per persoon verschillen.

Je ketonenniveau nagaan via lichamelijke symptomen

Als je geen apparaten of strips wilt of kunt aanschaffen, zijn er nog enkele manieren waarop je kunt zien of je in ketose bent:

  • Helder hoofd
  • Minder honger
  • Meer en langer energie
  • Meer dorst

Merk op dat een fruitige adem geen goede indicatie is. Dit heeft meer te maken met ketoacidose, wat je niet moet verwarren met voedingskundige ketose. De hoeveelheid aceton in je adem onder voedingskundige ketose zou niet zo hoog moeten zijn dat je een waarneembare geur ruikt.

Een reactie plaatsen