Keto uitslag en huidproblemen Jeukende en rode huid tijdens het keto dieet

Het keto dieet staat erom bekend dat het je concentratie verbetert en je helpt afvallen. Toch kan het ook een bijwerking hebben: keto uitslag. Voordat je verrast wordt door de jeukende rode bultjes, is het handig om te weten wat de oorzaak is van keto jeuk, wat de symptomen precies zijn en hoe je het op een natuurlijke manier kunt behandelen.

Wat is keto uitslag en hoe ontstaat het?

Keto uitslag zijn jeukende, rode plekjes die meestal verschijnen in de nek, op de borst en op de rug. De wetenschappelijke naam van keto uitlag is prurigo pigmentosa. Er is weinig onderzoek gedaan naar deze kwaal, maar één studie beschrijft prurigo pigmentosa als een zeldzame huidaandoening met een onbekende oorzaak. De onderzoekers brengen de ziekte wel in verband met ketose en lange periodes van vasten. De helft van de mensen die meededen aan het onderzoek en last hadden van keto uitslag, waren in ketose of aan het vasten.

Een arts stelt dat keto uitslag alleen voorkomt op plekken waar zweet zich ophoopt en alleen verschijnt in het eerste stadium van ketose, als de ketonen in contact komen met de huid. Online forums en mensen die het keto dieet volgen, hebben andere mogelijke oorzaken op een rijtje gezet:

 • Ontgifting
 • Allergieën
 • Schimmelinfecties
 • Histamine-intolerantie
 • Tekort aan voedingsstoffen
 • Candidaschimmels die afsterven

De bedenker van de keto-vriendelijke bulletproof koffie ‒ Dave Asprey ‒ denkt dat keto uitslag ontstaat door toegenomen darmbacteriën en cellen die gif- en afvalstoffen loslaten. Denk aan zware metalen en pesticiden. Ook denkt hij dat de uitslag kan ontstaan door bepaalde bacteriën en gisten in de darmen, die zich stilhouden zolang je koolhydraten eet. Als je koolhydraten uit je dieet verwijdert, kunnen de symptomen van schimmelinfecties verergeren. Eén van die symptomen is uitslag.

Als je weer koolhydraten gaat eten, zijn de bacteriën en schimmels weer tevreden. Daardoor komt het dat koolhydraten kunnen helpen om de uitslag te laten verdwijnen. Dave adviseert echter de bacteriën en schimmels te bestrijden met natuurlijke schimmelwerende middelen als grapefruitzaad extract en knoflook.

Symptomen van keto uitslag

Keto uitslag kun je herkennen aan de volgende symptomen:

 • Jeukende bultjes in de nek, de oksels of op de rug, de borst of het bovenlichaam
 • De bultjes kunnen verschijnen of verergeren door verhoogde lichaamstemperatuur, lichaamsbeweging of hitte
 • Keto uitslag heeft de neiging om een ​​netvormig patroon te vormen en is symmetrisch aan beide zijden van het lichaam
 • De bultjes kunnen rood, lichtroze of bruinachtige van kleur zijn

Moet je je zorgen maken als je keto uitslag hebt?

Hoewel keto uitslag je uit je slaap kan houden, is het niet gevaarlijk. Er zijn natuurlijke manieren om de uitslag te behandelen. Als de uitslag niet afneemt binnen een paar dagen of zelfs verergert, kun je je huisarts om advies vragen. Dit is wat je zelf tegen keto uitslag kunt doen:

 

 • Eet meer complexe koolhydraten

 

Als de uitslag is verschenen terwijl je in ketose was, probeer dan je koolhydraatinname te verhogen tot 50 gram koolhydraten per dag. Bijvoorbeeld door meer fruit en zetmeelrijke groenten aan je eetpatroon toe te voegen. Deze maatregel kan je uit ketose halen, maar geeft wel verlichting. De uitslag zou binnen twee tot drie dagen moeten verdwijnen.

Als de uitslag weer verschijnt zodra je weer in ketose bent, is het een goed idee om je te laten checken op zware metalen en ook te werken aan een gezonde darmflora. Bijvoorbeeld met een dieet gericht op candida of een lekkende darm. Het kan ook een idee zijn om je bloedsuikerspiegel te laten nakijken aangezien keto uitslag verband kan houden met diabetes.

 

 • Drink bone broth (bottenbouillon)

 

Bone broth past in het keto dieet en bevat ontstekingsremmende proline en glycine. Omdat keto uitslag een ontsteking is, gaat het erom veel ontstekingsremmende voedingsmiddelen te eten.

 

 • Neem visolie en eet veel vette vis

 

Door hun hoge gehalte aan omega 3-vetzuren hebben sardines, makreel en zalm een ontstekingsremmend effect op de huid. Eet dus meer van deze vis en neem daarnaast een visolie supplement, zodat je een geconcentreerde dosis omega 3-vetzuren binnenkrijgt. Het hoge vetgehalte geneest niet alleen je huid. Je blijft hierdoor ook beter in ketose.

 

 • Andere ontstekingsremmende supplementen

 

Chlorella en spirulina zijn allebei ontstekingsremmend en helpen keto uitslag dus tegen te gaan. Chlorella is een groene alg en spirulina een blauwgroene alg. Beide bevatten ze omega 3-vetzuren en gamma-linoleenzuur (GLA), een ontstekingsremmend omega 6-vetzuur. Andere vitamines, mineralen en antioxidanten in de algen kunnen ook helpen ontstekingen tegen te gaan, zoals bètacaroteen.

Je kunt chlorella en spirulina als capsules innemen of ze als poeder toevoegen aan een smoothie of groentesap. Let wel op dat de supplementen vrij zijn van zware metalen, aangezien deze keto uitslag juist kunnen verergeren.

 

 • Vermijd de keto trigger: zweet

 

Als je net in ketose bent, kan het helpen om lichte cardio-oefeningen te doen, geen kleding te dragen waarin je snel gaat zweten en direct zonlicht een paar dagen te vermijden.

Kun je nog wel in ketose komen?

Als je last hebt van keto uitslag, hoeft dat niet te betekenen dat je niet in meer in ketose kunt komen. Bij sommige mensen verdwijnt de uitslag vanzelf na een paar dagen, zonder dat ze er iets aan doen. Zo niet, probeer dan eerst de natuurlijke middelen voordat je naar je huisarts gaat.

Een reactie plaatsen